December 2013

Mijnenlegger niet naar Bevrijdingsmuseum

23 december 2013

De Duitse mijnenlegger uit de Tweede Wereldoorlog gaat niet naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het schip is in een te slechte staat. De mijnenlegger zou een plek krijgen bij het museum.

 

Het laatste deel van de mijnenlegger werd vorige week uit het Veerse Meer gehaald. Rijkswaterstaat en Defensie zijn twee maanden bezig geweest om het schip boven water te krijgen.

 

Vrijwilligers van het museum zijn op dit moment bruikbare spullen uit de wrakstukken aan het halen, zoals het anker en een van de machines. Het kanon van de mijnenlegger is eerder al vervoerd naar het museum. Deze wordt schoon gemaakt. De Duitse mijnlegger is in de Tweede Wereldoorlog op een eigen mijn gevaren en gezonken.

 

Bron: Omroep Zeeland

Opknapbeurt voor kanon mijnenlegger

21 december 2013

Vrijwilligers van het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp beginnen zaterdagochtend met het schoonmaken van het kanon van een Duitse mijnenlegger uit de Tweede Wereldoorlog.

 

De wrakstukken van deze mijnenlegger zijn ruim een week geleden opgetakeld uit het Veerse Meer. Het kanon is een paar dagen later boven water gehaald. Het kanon wordt eerst zo goed mogelijk schoongespoten. Een vrijwilliger, specialist op dit gebied, gaat het stuk over twee weken uit elkaar halen. In de loop was geen munitie meer aanwezig. Kees Traas van het museum noemt de vondst van het kanon bijzonder.

 

Maandag gaan de vrijwilligers van het museum het wrak van de mijnenlegger schoonmaken en ook de binnenkant daarvan inspecteren. Het vaartuig ligt op een ponton in Vlissingen-Oost.

 

De Duitse mijnenlegger is in de Tweede Wereldoorlog op een eigen mijn gevaren en gezonken. Het wrak is ontdekt door de wrakduikstichting de Roompot. Rijkswaterstaat heeft het wrak in samenwerking met Defensie geborgen. Tijdens de berging brak een kraan, waardoor het deel van het wrak, dat in de takels hing, weer terugviel in het water. Hierbij is het kanon afgebroken.

 

Bron: Omroep Zeeland

Berging derde stuk mijnenlegger Veerse Meer

12 december 2013

Als alles goed gaat wordt vandaag het laatste stuk van de oude mijnenlegger uit het Veerse Meer gehaald. Eerder deze week brak de drijvende kraan, waardoor de bergingsoperatie vertraging opliep. De afgebroken bok is inmiddels afgevoerd.

 

Het tweede stuk van het wrak is gisteravond laat alsnog uit het water gehaald. Daarvoor werd een nieuwe hijskraan aangevoerd. Dat ligt nu op een ponton. Op die plek worden vandaag nog wat losse stukken opgedoken.

 

Vandaag volgt de berging van het derde stuk. Rond 11.00 uur worden de kabels eraan vastgemaakt en rond het middaguur wordt de eerste hijs gedaan. De verwachting is dat eind deze dag de werkzaamheden kunnen worden afgerond.

 

Bron: Omroep Zeeland

Bok van wrakruiming geknakt

10 december 2013

De bok die bezig was het laatste deel van de Duitse mijnenlegger in het Veerse Meer te bergen is vanmorgen afgebroken. De drijvende kraan had op het moment van afbreken het laatste deel van het wrak in de takels hangen en was daarmee onderweg naar de kant.

 

Overleg

De kraan ligt nu gestrekt langs de Veerse Dam in het water. Het is nog niet precies bekend wat er gebeurd is, wel is bekend dat niemand gewond is geraakt. Rijkswaterstaat gaat nu in overleg met de aannemer en defensie om te bepalen wat er nu moet gebeuren.

Bevrijdingsmuseum

Gistermiddag haalde defensie met succes nog een deel van de mijnenlegger uit het water. Eind november werd het eerste deel van het in stukken gezaagde wrak geborgen. Het derde en laatste deel zou vandaag worden geborgen. De mijnenlegger gaat naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp waar het deel uit gaat maken van een themapark.

 

Bron: Omroep Zeeland

Wrak Veerse Meer deels geborgen

9 december 2013

De genie is er maandag aan het eind van de middag in geslaagd om een deel van de Duitse mijnenlegger in het Veerse Meer te bergen. Het was de bedoeling om het segment met een bok omhoog te tillen zodat er een ponton onder kon varen. Dat bleek lastiger dan gedacht. Het wrakdeel was te zwaar omdat het water er niet uitliep. Met snijbranders werden gaten gemaakt in de romp maar dat bood geen soelaas.


De bok is daarom met segment en al naar het ponton gevaren dat bij de Veerse Gatdam lag te wachten. Eind november werd het eerste deel van het in stukken gezaagde wrak geborgen. Het derde en laatste deel komt volgens de planning dinsdag omhoog. De mijnenlegger gaat naar het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp waar het deel uit gaat maken van een themapark.
 

Duikers bereiden optakelen mijnenlegger voor

8 december 2013

In het Veerse Meer zijn duikers bezig met de laatste voorbereidingen om de overgebleven delen van de gezonken mijnenlegger te bergen. Als het weer het toelaat wordt maandag een poging gedaan om het wrak boven water te krijgen.


Eind november werd het eerste deel van het wrak gelicht. In het deel dat maandag wordt gelicht, bevindt zich ook de machinekamer. De mijnenlegger zonk in de Tweede Wereldoorlog naar de bodem van het Veerse Meer.

Wrak
Voordat er begonnen werd met het optakelen van het wrak, hebben Rijkswaterstaat en Defensie wekenlang onderzoek gedaan. Omdat het onmogelijk is om de mijnenlegger in één keer naar boven te brengen, wordt het in drie delen gedaan.

Museum
Als de mijnenlegger in goede staat verkeert, krijgt het schip een plaats in het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het is de bedoeling dat het wrak in de week van 16 december op transport gaat naar het museum. Dit gebeurt onder begeleiding van de marechaussee.
 

WOII granaat aangespoeld bij Vlissingen

8 december 2013

Op het Nollestrand bij Vlissingen is zaterdag een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief werd aan het begin van de middag ontdekt door wandelaars. De granaat is waarschijnlijk aangespoeld tijdens het extreem hoge water van de afgelopen dagen.


Strandgangers werden om veiligheidsredenen tegengehouden door gemeentepersoneel. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaat opgehaald en veilig gesteld. Later is het explosief op het strand van Ritthem tot ontploffing gebracht.
 

Terug naar: