Helmen

In de collectie van het Oorlogsleven '40 - '45 zitten verschillende helmen die door o.a. de Luchtbeschermingsdienst zijn gebruikt. Zoals een m34 helm die als helm voor particulieren geproduceerd is door verblifia . Een in de oorlog geproduceerde M38 helm, die beschilderd is met een embleem van de Luchtbescherming (Vallende bom met de letters L.B.) en een M38 helm die gebruikt is door de Rotterdamse Stichting Luchtafweer Rotterdam, deze had op verschillende plaatsen in de stad luchtafweer staan om vijandige vliegtuigen aan te vallen en af te weren.

Helmen van de Luchtebschermingsdienst © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

M38 helm van de L.B.D.

Een model 1938 helm die gebruikt is door de Luchtbeschermingsdienst. De 2 duidt op dat de helm is gedragen door een L.B.D-er van een Vak- of Blok 2. Het binnenwerk is van een zelf gefabriceerd model van vilt met stoffen stormriem. 

Britse "Brodie" helm

© Oorlogsleven
© Oorlogsleven
© Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Britse MKI helm uit 1940 met camouflage helm net . Onder het net bevindt zich een eerste hulp verbandpakket.

M34 helm

Door gebruikt door de L.B.D.

© Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Een model 1934 helm dat gebruikt is door het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie en de meidagen van 1940. Het binnenwerk heeft een KMD stempel, dat wil zeggen dat het binnenwerk is geproduceerd door de Kloot & Meijburg uit Dieren. In de oorlogsperiode is de helm door de Luchtbeschermingsdienst (L.B.D.) door gebruikt. De originele helmplaat met de Nederlandse leeuw is er af gehaald en de helm is zwart geschilderd en voorzien van een wapen en de letters L.B.D. 

Terug naar: