Uitrusting

MKI 25 Pr munitiekist uit 1941

MKI 25 Pr munitiekist uit 1941 © Oorlogsleven
MKI 25 Pr munitiekist uit 1941 © Oorlogsleven

Deze MKI 25 Pr munitiekist uit 1941, is een mooi streek gebonden item uit Zeeland! Hij is daar achter gelaten tijdens de gevechten rond de Schelde. Om precies te zijn tijdens de operatie Vitality

Dat was de derde operatie van de reeks 4 operaties tijdens de bevrijding van de schelde, deze strijd begon op 24 oktober met een aanval door de 2e Canadese Infanteriedivisie vanuit haar bruggenhoofd tegen Zuid-Beveland.

 

De Canadezen hadden gehoopt hier snel op te kunnen rukken, tegenstand te kunnen omtrekken en bruggen over het Kanaal door Zuid-Beveland in handen te krijgen. Maar ook hier werd de opmars vertraagd door modder, mijnen en een hardnekkige Duitse verdediging van het 15e leger, onder leiding van de General Der Infanterie Gustav – Adolf von Zangen zijn leger had zich ingegraven op Zuid-Beveland en hadden de Canadezen een aantal dagen kunnen tegen houden.

De 52e (Laagland) divisie voerde een amfibische aanval over de Westerschelde uit om achter de sterke Duitse verdediging van het Kanaal door Zuid-Beveland te landen. Deze formidabele verdediging werd op deze wijze omtrokken. De Canadese 6e infanteriebrigade begon een frontale aanval in aanvalsboten. Canadese Genisten ingenieurs waren in staat langs de hoofdweg een brug over het kanaal te leggen. Toen hiermee de kanaallinie doorbroken was, verbrokkelde de Duitse tegenstand op Zuid-Beveland. De derde fase van de strijd om de Schelde was hiermee voltooid.

MKI 25 Pr munitiekist uit 1941 © Oorlogsleven
© Oorlogsleven
25 Pr huls, 1943 © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Armeesattel 25

Armee sattel © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Dit door de Duitse wehrmacht gebruikte Duitse paardrijdzadel is gemarkeerd met een waA 136 stempel en met een makers stempel bdt 44. Dit zadel is dus gemaakt in 1944 door de firma Salewa Lederwarenfabrik GmbH in München.

 

 

Volgens de vorige eigenaar is hij achter gebleven in Vlissingen bij een familie, die in de oorlog die verschillende Duitsers soldaten ingekwartierd hadden.

Armee sattel © Oorlogsleven
Het zadel van achter gezien. © Oorlogsleven

Luftwaffe lampetkan

Lampetkan © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Royal Canadian Engineers

Royal Canadian Engineers © Oorlogsleven
© Oorlogsleven
© canadiansoldiers.com
© canadiansoldiers.com

Twee monteurs voorover gebogen staan over een Willys jeep motor, Groningen 28 april 1945. 


Naar aanleiding van deze foto is deze bovenstaande set gecreëerd.   

RCE © Oorlogsleven
© Oorlogsleven

Terug naar: