De Nederlandsche Unie

Een propagandaposter van de Nederlandsche Unie
Een propagandaposter van de Nederlandsche Unie

In juli 1940 werd de nieuwe politieke groepering de Nederlandsche Unie opgericht. De Unie wil voorkomen dat de N.S.B. alle macht krijgt. De Unie wil de Nederlandse belangen bewaken maar is wel bereid om met de Duitsers samen te werken. In enkele maanden melden zich 800.000 leden aan van de nieuwe politieke partij. Nooit was een partij zo groot in Nederland. In de herfst van eind 1940 en begin 1941 worden krantenverkopers van de Nederlandsche Unie herhaaldelijk aangevallen door leden van de W.A. ( De knokploeg van de N.S.B.). Verschillende Unie winkels, waar je promotiespullen van de Unie kon krijgen, werden vernield en beklad. Maar eind 1941 wordt de Nederlandsche Unie door de Duitsers verboden. De unie werd toch te anti-Duits bevonden.

De unie in Goes

In de zomer van 1941 viel het Duitse leger Rusland binnen. De Duitse autoriteiten maken veel reclame voor de strijd tegen de Russen of hoe de Duitsers het noemen “De strijd tegen het Bolsjewisme”. Verschillende jonge jongens en N.S.B.-ers melde zich vrijwillig bij het Duitse leger en de Waffen SS om in Rusland mee te vechten.

 

De Nederlandsche Unie maakte bekend dat wij echte Nederlanders weigerde stelling te nemen tegen de Russen, omdat het geen Nederlandse aangelegenheid was. Totdat toe was de Unie geduldig , maar na deze actie heeft de N.S.B. organisatie de Unie vogelvrij verklaard, ook in Goes werd deze organisatie vogelvrij verklaard. In juli 1941 organiseerde een aantal leden van de W.A. een inbraak in de Unie winkel aan de Turfkade 17 in Goes. Een vakman op dit gebied zaagde en de nacht van 22 op 23 juli het slot van de voordeur, waarop de verschillende W.A –ers het pand binnendrongen en het pand vernielde en het kaartensysteem, waarin de ledenlijst was verwerkt, met andere documenten hebben gestolen. De inbraak werd gedekt en bewaakt door leden van de Sicherheitsdienst (Duitse politie). Locoburgemeester A. de Roo , ook lid van de Nederlandsche Unie, hing al op de zelfde dag van de inbraak verschillende aanplak biljetten in Goes om zo de daders te pakken kunnen krijgen.

Een door A. de Roo uitgegeven beloning voor de daders van de overval in het Unie winkel
Een door A. de Roo uitgegeven beloning voor de daders van de overval in het Unie winkel

Een groot deel van de Goese bevolking genoot van deze actie van de Unie behalve de N.S.B –ers. Die na een spoed vergadering nog geïrriteerder raakte door dat A. de Roo samen met de plaatselijke recherche een inval deden in het kringhuis waar de N.S.B. haar opslag had en daar op een hele reeks Unie documenten en eigendommen stuiten, waardoor meteen vaststond waar de daders te zoeken waren en een proces

Terug naar:

 

Verder naar: