Juli 2013

Nazi-jacht in Duitsland geopend met postercampagne

23 juli 2013

Het Simon Wiesenthal Centrum is dinsdag in de grote steden van Duitsland een postercampagne begonnen om de laatste onberechte oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog alsnog voor het gerecht te krijgen.

 

Onder de slogan 'Spät, aber nicht zu spät' ('Laat, maar nog niet te laat') worden beloningen tot 25 duizend euro uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de opsporing van oorlogsmisdadigers.

 

Het centrum besloot tot de campagne na de veroordeling van voormalig concentratiekampbewaker John Demjanjuk in 2011.

 

"Ivan Demjanjuk was de eerste Holocaust-misdadiger in decennia die in Duitsland veroordeeld werd op grond van het feit dat hij dienst deed in een dodenkamp. Deze veroordeling bereidt de weg voor nieuwe vervolgingen van individuen die in dodenkampen werkten", zegt Efraim Zuroff, directeur van het centrum, op de website van de organisatie.

 

Gerechtigheid

"Met onze postercampagne in Berlijn, Hamburg en Keulen doen we een beroep op mensen die ons kunnen helpen deze daders te identificeren of vinden nu ze nog steeds voor het gerecht kunnen worden gebracht", aldus Zuroff.

 

De Centrale Joodse Raad in Duitsland liet maandag weten achter de campagne te staan. "Het gaat hier uitsluitend om gerechtigheid. En gerechtigheid kent geen verjaring", zei voorzitter van de raad Dieter Graumann maandag.

 

Bron: Nu.nl

Nederlands B-25-wrak gevonden bij Darwin

22 juli 2013

Bij Darwin in Australië is het wrak gevonden van een Nederlandse bommenwerper uit de oorlog. Het is een tweemotorige Amerikaanse B-25D Mitchell die deel uitmaakte van het Nederlands-Australische No. 18 (Netherlands East Indies) Squadron van de Australische luchtmacht (RAAF).

 

Het toestel verongelukte op21 oktober 1942. Tijdens de oorlog was een eskader van 18 deze bommenwerpers in Darwin gestationeerd en voerde operaties uit tegen de Japanners en bezet Nederlands-Indië.

 

Het toestel werd tijdens een oefening bij de Quail-eilanden per ongeluk geraakt door een waterzuil van de explosie van bommen van een ander toestel. Daardoor brak een van de vleugels en het vliegtuig verdween met 6 bemanningsleden in de oceaan. Australische militairen kammen bij Darwin dit voormalige oefenterrein uit om het vrij van explosieven te maken. De regio wordt binnenkort geopend voor toeristen.

 

De Australische militairen vonden brokstukken van het toestel en ook een motor, al is die alleen bij extreem laag water waarneembaar. Er zijn geen menselijke resten gevonden. Projectleider David Thomas was volgens de NOS verrast over de vondst, omdat het toestel ergens anders in zee was gestort. De bommenwerper moet door de sterke stroming zijn verplaatst. De meeste wrakstukken zijn geborgen en worden vernietigd. De motor blijft in het water liggen.

 

Bron: fpmedia.tk

Het object van de maand juli staat online

17 juli 2013

Het object van de maand juli 2013 is nu te bekijken in het object van de maand juli 2013.

 

Met vriendelijke groet,

 

Sander Steenbakker

1000-pond bom gevonden in Waterdunen bij Breskens

4 juli 2013

1000-pound bomb

In het gebied Waterdunen van Breskens, gemeente Sluis, is een 1000-ponds bom gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is gebeurd tijdens het munitieonderzoek dat de Provincie Zeeland laat uitvoeren voor de ontwikkeling van het project Waterdunen, zo meldt de gemeente. Dit deel van de kust is in de zomer in trek bij toeristen.

 

Het betreft een zware vliegtuigbom van Britse makelij. Hoewel hij veilig is gemaakt, moet hij wel opgeruimd worden, meldt de gemeente. In overleg met de EODD en de hulpdiensten is besloten het explosief na de zomer op te ruimen. Er bestaat momenteel geen direct gevaar voor de omgeving of voor de medewerkers van aannemer KWS die op de locatie werken. Op die plek laat de gemeente extra toezicht houden.

 

Voor het onschadelijk maken is in de buurt van de vindplaats een plek ingericht waar de bom tot ontploffing zal worden gebracht. Een deel van de omgeving moet dan worden ontruimd en afgezet voor de verplaatsing van de bom naar de springlocatie. De exacte datum en nadere details over de ruiming zijn op dit moment nog niet bekend. Hierover volgt nadere berichtgeving. De burgemeester van Sluis is bevoegd gezag en zal samen met de EODD en de aannemer KWS de ontruiming in gang zetten. De burgemeester heeft bewoners in de omgeving van de vindplaats inmiddels geïnformeerd over de vondst.

 

Bron: fpmedia.tk