Mei 2013

Geldtekort voor oorlogsgraven

31 mei 2013

Op het ereveld van Kanchanaburi (Thailand) liggen 1896 Nederlandse graven. Bijna 3000 Nederlanders vonden de dood bij de aanleg van de beruchte spoorweg tussen Birma en Thailand, ANP
Op het ereveld van Kanchanaburi (Thailand) liggen 1896 Nederlandse graven. Bijna 3000 Nederlanders vonden de dood bij de aanleg van de beruchte spoorweg tussen Birma en Thailand, ANP.

 

Er is de komende jaren meer geld nodig om tienduizenden Nederlandse oorlogsgraven in landen als Duitsland en Indonesië te onderhouden. Dat zegt Oorlogsgravenstichting (OGS), die namens Nederland wereldwijd ruim 50.000 graven onderhoudt.

 

Volgens de stichting komt het geldtekort onder meer door de stijgende lonen van werknemers die in het buitenland werken. Zo werken er in Indonesië 120 mensen die de graven schoonhouden en bloemen en planten vervangen. Bijna de helft van alle Nederlandse oorlogsgraven ligt in Indonesië. Oorlogsgravenstichting krijgt jaarlijks 2,9 miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken. OGS zegt volgend jaar in totaal 3,1 miljoen euro nodig te hebben.

 

Donaties

De stichting heeft een gat van twee ton op te vullen en is bezig om donaties te werven. "Het is maar de vraag of dat gaat lukken. We krijgen al giften van nabestaanden van oorlogsslachtoffers, maar dat is niet genoeg", zegt een woordvoerder van OGS.

 

De stichting zegt dat de tijd dringt en dat er volgend jaar geen geld meer is. "De mensen die daar liggen, hebben gestreden voor Nederland en verdienen een eervolle rustplaats", aldus een woordvoerder van de Oorlogsgravenstichting. Het ministerie zegt nog in gesprek te zijn met de stichting.

 

Bron: nos.nl

Duitse U-boot 468 teruggevonden

28 mei 2013

U-boot

Medewerkers van de Noorse oliemaatschappij Statoil hebben voor de kust van Noorwegen een Duitse onderzeeboot U-468 uit de oorlog teruggevonden. De medewerkers zochten naar een plek voor de aanleg van een oliepijpleiding en troffen bij toeval het wrak .

 

De U-486, onder commandant Gerhard Meyer, die bij de ondergang omkwam, brak in tweeën en verging na torpedotreffers van een Britse onderzeeër in april 1945, de HMS Tapir, kort na het verlaten van de westelijke Noorse stad Bergen. Dat vertelde Arild Maroey Hansen van de Bergen maritiem museum. Er waren geen overlevenden en 48 doden.

 

De U-486 zonk o.m. het troepentransportschip SS Leopoldville op 24 december 1944 bij Normandië, waarbij 763 Amerikaanse soldaten omkwamen. Eind 1943 werd dit schip met de van Nederlanders overgenomen snorkel uitgerust, zodat de diesels ook konden draaien bij onderwatervaart.

 

De U-486 ligt op ongeveer twee kilometer van een andere Duitse duikboot, de U-864. Deze duikboot zonk met tientallen tonnen kwik aan boord. Het wrak vormt daardoor een bedreiging voor het milieu.De gevonden U-Boot ligt op een diepte van ongeveer 250 meter en had een speciale coating op zijn romp. Het was een synthetische rubbercoating, ontworpen om minder goed zichtbaar te zijn voor radar.

U-boot 468

Bron: fpmedia.tk

Vrouw vindt na 70 jaar dagboek terug in museum

27 mei 2013

Dagboek na 70 jaar teruggevonden in museum

De 90-jarige Laura Mae Davis heeft na bijna zeventig jaar het dagboek teruggevonden dat haar jeugdliefde aan haar naliet. Ze kwam het toevallig tegen in een museum over de Tweede Wereldoorlog.

 

De 22-jarige Thomas ‘Cotton’ Jones was in 1944 in dienst van de Amerikaanse marine. Op dat moment had hij een relatie met Davis, voor wie hij tijdens de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield. Tijdens een Japanse belegering kwam Jones echter om het leven. In het dagboek schreef hij dat het zijn laatste wens was dat Davis de persoonlijke notities zou ontvangen. Zij kreeg het dagboek uiteindelijk ook te lezen, maar dan wel bijna zeventig jaar later. Tijdens een uitstapje naar het National World War II Museum zag ze het boekje liggen in een van de vitrines.

 

De inmiddels 90-jarige Davis wist er al die tijd niets van. Na het overlijden van haar vriendje trouwde ze met een luchtmachtmilitair. Ze vergat haar jeugdliefde nooit. "Ik dacht dat ik in het museum misschien foto’s van hem zou zien, en waar hij gediend had."

 

In plaats daarvan vond ze het dagboekje, waar een foto van haar als jonge vrouw in zat. Een medewerker van het museum liet haar het boekje van dichtbij zien. Het was de eerste keer in zeventien jaar dat iemand zichzelf vernoemd zag in een van de museumstukken.

 

Bron: Nu.nl

Nieuwe updates in Geschiedenis!

21 mei 2013

Fliegerhorst Haamstede

Informatie over de Fliegerhorst Haamstede? Of over het commandocentrum van de atlantikwall van Zeeland? Ze zijn vanaf vandaag te bekijken bij Geschiedenis!

 

Bron: Oorlogsleven

Het object van de maand mei staat online

20 mei 2013

Object van de maand mei 2013

Het object van de maand mei 2013 is nu te bekijken in het object van de maand mei 2013.

 

Met vriendelijke groet,

 

Sander Steenbakker

Bron: Oorlogsleven

Het object van de maand april staat online

18 mei 2013

Object van de maand april 2013

Het object van de maand april 2013 is nu te bekijken in het object van de maand april 2013.

 

Met vriendelijke groet,

 

Sander Steenbakker

Bron: Oorlogsleven

Herdenkingsceremonie in Kapelle

16 mei 2013

Hélène Degryse, Martin Juillard et Arnaud d’Aboville tijdens het kransleggen

Op 16 mei 2013 heeft de Eerste Ambassaderaad, de heer Martin Juillard, namens de Ambassadeur van Frankrijk, de heer Pierre Ménat, deelgenomen aan de jaarlijkse herdenkingsceremonie op de Franse begraafplaats van Kapelle ter nagedachtenis van de Franse soldaten die in mei 1940 in Zeeland zijn omgekomen. Samen met de Defensieattaché, kapitein-ter-zee Arnaud d’Aboville, en mevrouw Hélène Degryse, werkzaam voor het Assemblée des Français de l’Etranger, heeft de heer Juillard een krans gelegd bij het herdenkingsmonument.

 

Op de begraafplaats van Kapelle rusten 226 soldaten die in Nederland onder de Franse vlag zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaronder 22 soldaten van Noord-Afrikaanse afkomst.

 

De meeste van deze soldaten zijn omgekomen tijdens gevechten in mei 1940. Hoewel Nederland en België neutraal waren, werden deze landen toch door Duitsland aangevallen. Op 11 mei trokken de Franse eenheden op, vanuit Noord Frankrijk richting Zeeland, om de Belgische en Nederlandse krijgsmachten te hulp te schieten. Van 13 tot 17 mei vonden er hevige gevechten plaats in het gebied tussen Walcheren en Zuid-Beveland. De soldaten onder Franse vlag en de Nederlanders hebben zij aan zij gevochten om de invasie tegen te gaan, ondanks de gedwongen capitulatie van Nederland op 15 mei. Bij deze gevechten sneuvelden ongeveer 600 soldaten onder Franse vlag, onder wie de Generaal Deslaurens, die op 17 mei stierf tijdens een geslaagde poging om zijn troepen heelhuids te laten terugtrekken uit Zeeland.

 

Ter afsluiting van de ceremonie legden leerlingen van het Frans Lyceum in Den Haag samen met Nederlandse scholieren bloemen op de graven. Ook was een detachement van de Nationale Reservisten bij de ceremonie aanwezig. Een groep afgevaardigden van de gemeente Orry la Ville, waar de Nederlandse militaire begraafplaats in Frankrijk is gelegen, nam eveneens deel aan de herdenking.

 

Rondom de Franse herdenkingsceremonie op 16 mei is in de gemeente Kapelle de eerste editie van de themaweek ‘Toujours Kapelle’ gehouden. De gemeente en verschillende lokale instellingen, organisaties en particulieren hebben in het kader hiervan een fors aantal sociaal-culturele Franse activiteiten georganiseerd.

 

Bron: Ambafrance

Vier dagen 'Sporen naar het Verleden'

13 mei 2013

Nekaf jeep bij Sporen naar het Verleden

Op Hemelvaartsdag is in Goes en Hoedekenskerke het evenement Sporen naar het Verleden van de Stoomtrein Goes-Borsele van start gegaan. Thema van deze editie is ‘bevrijding’.

 

Op het terrein in Goes staat daarom legermaterieel opgesteld en zijn mensen verkleed als militairen. Elke dag rijden er verschillende bijzondere stoomtreinen tussen Goes en Hoedekenskerke.

 

Bron: De Bode



Op 7 mei '45 meer mensen doodgeschoten op Dam dan gedacht

7 mei 2013

Toeschouwers kijken naar de geallieerden tijdens de intocht van de bevrijding van Nederland op de Dam in Amsterdam. © anp.

De Duitse Kriegsmarine schoot op 7 mei 1945 waarschijnlijk veel meer mensen dood op de Dam in Amsterdam dan tot nu toe werd gedacht. Tot nu toe leek het om 22 doden te gaan, schrijft het Leidsch Dagblad. Maar nazaten die zich in het incident hebben verdiept, tellen 33 doden en hebben nog eens 10 namen die niet bevestigd zijn.

 

Op de Dam stonden duizenden mensen te wachten op de Canadezen, die pas een dag later kwamen. Duitsers openden het vuur, waarschijnlijk omdat de Binnenlandse Strijdkrachten Duitsers arresteerden terwijl dat tegen de afspraken met de Canadezen was. Ook in het Vondelpark en bij het Victoriahotel bij Amsterdam Centraal waren schietpartijen. Door nabestaanden te benaderen, kwamen de nazaten er achter dat er veel meer slachtoffers zouden zijn. Het NIOD, instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies acht het 'heel goed mogelijk dat er inderdaad meer doden zijn gevallen'.

 

Bron: ad.nl

Berging Duitse bommenwerpen in Engeland

4 mei 2013

Dornier Do 17Z

Duikers zijn begonnen met de bergingsoperatie van een Duitse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die vijftien meter diep op de bodem van het Kanaal rust. Dat deelde het Britse Museum van de Royal Air Force (RAF) mee.

 

Het gaat om de grootste operatie ooit gerealiseerd in Britse wateren. De bommenwerper, die werd neergehaald tijdens de Slag om Engeland (1940), werd in 2008 door duikers gevonden voor de kust van Kent in het zuidoosten van Engeland. Met de sonar kon het toestel geïdentificeerd worden als een Dornier Do 17Z.

 

In opmerkelijke staat

Het vliegtuig van de Luftwaffe, dat op een krijtrots rust omringd door enkele brokstukken, bevindt zich volgens experten in "een opmerkelijke staat". De banden van het landingsstel zijn nog opgeblazen, maar onder meer aan de propellers is het toestel beschadigd, waarvan de cockpit gedeeltelijk bedekt is met algen.

 

De duikers bouwen momenteel een kooi rond het vliegtuig om het boven water te kunnen hijsen. De operatie zal drie weken duren.

 

De ontdekking en recuperatie van de Dornier Do 17Z is van groot belang: "Dit toestel is het enige nog resterende van de Slag om Engeland", verklaarde de directeur van het RAF-museum, Peter Dye.

 

Uiteindelijk zal de Dornier Do 17Z, bijgenaamd 'het vliegende potlood' vanwege zijn fijne romp, tentoongesteld worden in het museum om "een licht te werpen op de opofferingen van jongemannen van beide luchtmachten (Brits en Duits) en andere landen".

 

Slag werd Duitse nederlaag

De Slag om Engeland werd door Adolf Hitler gelanceerd om de Britse vliegtuigen uit het luchtruim te verjagen en de economie van het land door intensieve bombardementen te ontwrichten voor een invasie over zee die nooit heeft plaatsgevonden. De Slag om Engeland liep uiteindelijk op een mislukking uit voor de Duitsers.

 

Bron: demorgen.be