Oktober 2013

Buffalo na 69 jaar weer terug in Zeeland

31 oktober 2013

Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp heeft een nieuwe aanwinst voor de collectie. Het is een Buffalo, een zeventien ton wegend amfibievoertuig op rupsbanden. Het is 69 jaar geleden gebruikt voor de bevrijding van Zeeland, tijdens de Slag om de Schelde.

 

De Buffalo is door het museum op de kop getikt in België en komt in de nieuwe expositiehal te staan. Dat is een onderdeel van het Bevrijdingspark, waarmee het museum wordt uitgebreid. Het voertuig is donderdag op transport gezet in België en naar Zeeland gebracht.

 

Sponsoractie

Volgens Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum is de Buffalo een aanwinst voor het museum. Er zijn er nog maar weinig van in omloop, dus zijn Buffalo's gewilde objecten voor musea. Dankzij een sponsoractie heeft Traas de Buffalo kunnen aankopen.

 

Mei 2015

De Buffalo is voorlopig nog even niet te zien voor het publiek. Dat kan pas vanaf mei 2015, zeventig jaar na de bevrijding. Dan wordt ook het Bevrijdingspark in Nieuwdorp geopend.

Munitiestort Oosterschelde is 'tijdbom'

22 oktober 2013

Op de bodem van de Oosterschelde ligt 30.000 ton ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Dit vormt volgens Eenvandaag een 'tikkende tijdbom'. Dit deel van de Oosterschelde in een nationaal park. Daaronder 30 ton witte fosfor.
Op de bodem van de Oosterschelde ligt 30.000 ton ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Dit vormt volgens Eenvandaag een 'tikkende tijdbom'. Dit deel van de Oosterschelde in een nationaal park. Daaronder 30 ton witte fosfor.

Op de bodem van de Oosterschelde ligt 30.000 ton ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog met ongeveer Daaronder 3 ton witte fosfor. Dit vormt volgens Eenvandaag een 'tikkende tijdbom'. Dit deel van de Oosterschelde is een nationaal park.

 

Dit is volgens het programma de grootste munitiestortplaats van Nederland, met een omtrek van 700 bij 1300 meter. De stort ligt in het 'gat van Zierikzee'. De Canadese ex-militair Terry Long reist over de wereld om regeringen te waarschuwen voor deze dumps

 

Volgens hem hebben vrijwel alle landen dergeiljke dumps. Zij zijn volgens hem gevaarlijk, onder meer vanwege diverse zware metalen en andere giftige chemicaliën die vanwege het doorroesten vrijkomen. Defensie meent dat er geen risico's mee zijn, en baseert zich op onderzoek uit 1990.

 

Een voormalige medewerker van de EOD, Frank Barink, meent dat de munitie spontaan kan ontploffen.In totaal zijn dat 800 vrachtwagens vol bommen en granaten. Het is de grootste munitiedump van ons land.

 

De munitie is tussen 1945 en 1967 door het leger in het water gestort. Dat was toen een makkelijke en acceptabele oplossing. Maar inmiddels weten we beter. De munitie ligt er al bijna 70 jaar. In het zoute zeewater roesten de granaten door en de giftige inhoud komt vrij in de Oosterschelde.

 

Bron: fpmedia 

Nieuwe foto toegevoegd bij het rubriek van het Fliegerhorst Haamstede

21 oktober 2013

Er zijn verschillende foto's toegevoegd aan het rubriek Fliegerhorst Haamstede zoals foto's van ongelukken in de periode van de Duitse bezetting. Bekijk snel het Fliegerhorst Haamstede.

Object van de maand Oktober 2013 online!

15 oktober 2013

Het object van de maand oktober 2013 is nu te bekijken in het object van de maand oktober 2013.

 

Met vriendelijke groet,

Sander Steenbakker

 

Terug naar: